Peynirin küflenmesi

Dolapta beklettiğim Kaşar Peynirinin Dış Kısmında  Küflenme meydana geldi Dışını Kesip ayırarak Geri Kalanını Yiyebilir miyiz ? Yoksa Atmalı Mıyız? sorusu çoğumuzun zaman zaman karşımıza çıkan bir sorudur. Kaşar peynirinin küflenmesi ile ilgili bu sorunun cevabını biz de sizler için araştırdık.

Kaşar peyniriniz kuflenmisse, 1-2 santim kalınlıkta küflü kötü bölgeyi keserek   temizledikten sonra yemekten bir  zarar gelmez. Çoğunluğun fikri bu yöndedir yani küflenmek doğal bir süreçtir ve sağlığa zararı yoktur.

Teker kaşarlarda ve göbek kaşar peynirlerde de küflü bolgeyi kesip  tamamen temizledikten sonra yemekte bir sakinca yoktur.

Bazıları küflü kısmı kesip kullanıırlar. Kullanım fazlası kaşar peyniri de sıkıca poşetleyip buzluğa kaldrıbilirsiniz. Kullanacağız zaman buzdolabında kendi kendine çözülmesini bekleyip yumuşayınca tekrar kullanabilirsiniz.

İtalya başta olmak üzere tüm Avrupa ‘da küflü peynirler var,dünyada çok  ünlü onların küfleri de yeniliyor. Acaba bizim eski kaşarlarınküfleri de  yeniliyor mu diyerek soran çok fazla seven var.

küfü penisilinin kökeni olan bir antibiyotik olduğunu söyleyen makale aşağıda bilginize sunulmuştur.

DERGİ – Peynirin gizemli dünyası
Veronique Greenwood
BBC Future
17 Kasım 2014
Binlerce yıldır sofralarımızı süsleyen peynirin aslında bakteri ve mantarların inşa ettiği bir mikroorganizmalar kalesi olduğunu biliyor muydunuz?

Peynirin ilk ortaya çıkış amacı, kısa sürede bozulan sütün ömrünü ve kullanım süresini uzatmaktı. Bugün ise sayısız çeşidiyle tat ve besin dünyamızda önemli bir yere sahip. Altın tozu serpiştirilmiş Stilton peyniri, Sardinya adasına özgü kurtlu peynire kadar değişik çeşitleri var. Hatta bazıları koltuk altı ve ayak parmakları arasındaki bakterileri yapımında kullanmayı bile deniyor.

Fakat mikroorganizmaların kalesi olan peynirin kıymetini bilmek için uzman tadımcısı olmanız gerekmiyor. Bakteri ve mantarların inşa ettiği bu kalelerin yapısı da içinde yaşayan canlıların özelliklerine göre farklılık gösteriyor.

Bakteri inşaatı, sütü asidik hale getirmek için laktobasil ya da streptokok katılmasıyla başlıyor. Daha sonra eklenen bir enzim proteinlerini parçalıyor. Böylece proteinler sütteki yağı da yanlarına alarak topak haline geliyor, yani halk arasındaki deyimle süt kesiliyor. yapmak için bu topaklar toplanıyor ve süzülmesi için üzerine bir ağırlık konarak beklemeye bırakılıyor.

Küf mantarı işbaşında
İşte bu bekleme sırasında diğer mikroplar kendi özelliklerini peynire aşılamaya başlıyor. Örneğin ünlü Rokfor peynirine camgöbeği renkli küflü dokuları kazandıran şey, Fransa’daki mağaralarda bulunan ve Penicillium roqueforti adı verilen bir mantardır. Bu peynir, küflenmesi için mağaralarda bekletilir. Fakat dünyanın başka yerlerinde de bu mantar dışarıdan eklenerek benzer peynirler üretilebiliyor.

P. roqueforti oldukça hassas bir organizma.

Gıda okuyanlar bilir, o küfler elbetteki yenir o küfler bizim bildiğimiz kötü küfler değildir. Aroma vermesi amacıyla kontrol altında oluşturulan küfler. pH ı yüksek buharlı bir odada üretiliyor yapılması zahmetli ve zor işlemler zinciridir. İnsan sağlığına hiçbirşekilde  zararı olmaz. Küf olanbölgesi kesiyorum gerisini kullanıyorum. Evde fazla olan kaşarı buzluğa kaldırmak,  küflü olan kısmını kalınca kesip tükmek yaygın kullanım tarzı olarak karşımıza çıkıyor.

Peynirin küflenmesini önlemek için ne yapılır ?
Besin maddelerindekarşımıza çıkan küf oluşumları, mikroskobik mantar türleridir. Küflerin üremeleri için suya ve besine ihtiyaçları vardır. Bu sebeple özellikle sütlü gıdalar küflerin üreyebilmesi için en ideal ortamı oluşturular.

Peynirin küflenmesi nasıl önlenir?

PEYNİRİN KÜFLENMESİ NASIL ENGELLENİR?

Peynirin küflenmemesi için alınması gereken ilk önlem, satın alınarak eve getirilen dolaba koyulmasıdır. Bu şekilde peynirin sıcakta uzun süre bekletilmemesi küf oluşumunu önler veya geciktirir. Peynirin ideal saklama sıcaklığı 2-4 deredir.

Peynirlerin ambalajları tüketilecekleri ana kadar kapalı tutulmalıdır. Ambalaj, tüketileceği zaman açılmalı ve içerisinden yeterli miktarda peynir alındıktan sonra tekrar kapatılmalıdır.

gibi kuru peynir çeşitlerinin paketleri açılmış ise tüketim fazlası olan kısım  sonradan kullanılmak üzere önce kağıt  havluya sarılmalı ve üstten streç film ile  kaplanarak saklanmalıdır. Bu şekilde küflenmeye neden olacak  nem ve oksijenin kaşar peynirinize  etki etmesi engellenmiş olacaktır.

Kaşar peynirinin küflenmesini engellemek için uygulanan bir yöntem ise peynirin kenarlarının ile kaplanmasıdır. Ancak bu yöntemde de kaşarın hava teması olmayan, kapalı bir kapta saklanması gerekir.

Kars Kaşarı çuvallarda bekletilerek eskitilir. Bu sayede lezzet kazanır. Kaşardaki küf; doğal penisilin, antibiyotik olarak da nitelendirilebilir.

Küflenme hiçbie problem yaratmaz.  Eğer görüntü rahatsız ediyor ise o Oyle durumda  küflenen yerini keserek geri kalanını kullanabilirsiniz. Eski kaşar olarak bilinen peynirlar ve de onun gibi   isli peynirler de var piyasada

Son Kullanılan Kelimeler