Karadeniz Tereyağı

Karadeniz tereyağı verimi ve yağ yüzdesi yüksek bir veya bir ineğin,  genetik potansiyeline göre ürettiği yüksek kurumaddeli ürteimine dayanır. Süt verimini ineğin veya mandanın genetik potansiyelinin ötesine çıkaramazsınız ancak besleme yöntemleri ile farklılıklar yaratabilirsiniz.  Ancak Karedeniz’deki süt üreticilerinin çoğu, süt hayvanlarından gerçek potansiyel süt verimi almak yerine, daha lezzetli aroması yüksek süt elde etmeyi tercih ederler. Bu güzel  beslenmenin yanı sıra süt sığırlarının çok etkileyen stres faktörlerinin olmamasına da dayanır.
Bu nedenle, Karadeniz bölgesinde ineklerinin beslenme gereksinimlerini  karşılamak ve stres faktörlerini ele almak için süt kalitesini dolayısıyla kalitesini artırmanın en kolay yolu bölgenin tabiatına bağlı beslenme faktörlerine bağlıdır.


Karedeniz tereyağı üretilen ineklerin 20 ila 25 kg doğal ortamda yetişmiş bilgilerden oluşan yeşil yem yemeleri sağlanır. Sadece bir çeşit yeşil yem vermek de yetmez  hayvan bezelyesi gibi baklagiller ile birlikte C04, Sorgum vb.  gibi mineralleri de doğadan düzenli şekilde alarak yemlerine karıştırmaları gerekir. Yeşil yem tüketimi normal saman   alımını artıracak veya azaltacaktır.
10 kg kuru yem mutlaka sağlanır. İneklerin akşam sağımından sonra kuru yem ile beslenmeleri tavsiye edilir. İyi kalitede üretimi için bu gereklidir.


4 kg konsantre yem sağlayarak süt ineklerine mutlaka yedirirler. Yüksek verimli ineklerde bu miktarı arttırmak gerekir. Süt sağma makineleri için bu miktarı arttırmak önemlidir çünkü hijyen standartları çok maliyet gerektiri. Sadece 1 çeşit bitki örtüsü ile kullanmayın diyerek kuşaktan kuşağa  aktarılır. Pamuk tohumu keki, yer fıstığı keki veya yerel olarak mevcut olan her şey, 1 mısır tohumu tozu ve 1 gram siyah gram kabuğu, çeltik kabuğu vb. gece boyunca yemi fermente eder ve besin alımını arttırır.
50 gram mineral karışımı sağlamak çok önemlidir. Mineral karışım sağlamazsanız, süt verimini azaltacak ve üreme sorunlarına neden olacaktır Mikro besin eksikliğine yol açmak hem karadeniz ereyağ üretimini hem de karadeniz tereyağının içerisindeki aromaların eksilmesine neden olacaktır. Lezzet kaybı olarak dönecektir.
30 litre hijyenik / temiz su sağlamak çok önemlidir. Bazı kaynaklar Karadeniz tereyağının sahip olduğu aromanın karadenize akan akarsulardan geldiğini söylerler.

Bölgesel  stres faktörleri çok önemlidir. İnekler her gün tam aynı rutin izlenmesinden hoşlanırlar. Hayvanları günde iki kez yıkayıp,  gübrelerinin günde üç kez temizlendiğinden emin olun.
Hayvanların dövülmediğinden veya tehdit edilmediğinden emin olun.
İneklerin yaşadığı ortamda, ahırlarda vs.  sivrisinek olmadığından emin olmak çok önemlidir. Her zaman aynı anda ve aynı kişi tarafından süt sağılması ve ineklerle ilgilenilmesi de dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Sağımcı tüm sütü almak için sağımı  çok uzun sürdürürse, süt verimi de azalacaktır. Dolayısıyla karadeniz tereyağı köylerde üretimi azalacaktır.
Hayvanları düzenli olarak incelediğinizde emin olun. üreten ineklerin midede solucanlar süt verimini önemli ölçüde azaltacaktır, tereyağ kalitesini etkileyecektir.
Doğrudan güneş ışığı altında hayvanları bağlamayın veya gezinmeye mecbur bırakmayın. Hayvanın en az birkaç saat boyunca serbestçe otlatmasına izin vermek metabolizmayı hızlandıracak ve aynı zamanda hayvan mutlu olacaktır  mutlu bir hayvan daha fazla süt üretir, daha fazla yağ katar.
Mandalar suyu çok seven hayvanlardır   bir gölete erişiminiz varsa, havuzda yürümelerine izin vermek şaşırtıcı bir etkiye sahip olacaktır. Mandalar daha uzun laktasyon süresine sahip olacak ve üreme verimliliğini artırarak sürünün devamlılığını sağlayacaktır.
Temel olarak, bir ineğin veya bir mandanın tüm ihtiyaçlarını karşılamak çok zor değildir. Bu birkaç önemli nokta karadeniz köylerinde üretilen tereyağların özelliklerini açıklamaktadır. Bu önemli noktalarda doğruyu  yaptığınızda, inek veya üretebileceği maksimum sütü yanı sıra ve karadeniz tereyağı verimi alacaksınız.

Tereyağı, sıvı sütün en yüksek konsantrasyonlu formlarından biri olarak tanımlanabilir. Bir kilogram tereyağı üretmek için yirmi litre tam yağlı süt gereklidir. Bu işlem yaklaşık bir kez hayvan yemi veya atık olarak atılan yaklaşık 18 litre yağsız süt ve ayranın geri kalması demektir. Günümüzde kullanılan sütün  yağsız kısımları da  büyük ölçüde diğer ürünlerde tamamen kullanılmaktadır. Süt ürünlerindedki çeşitlilik buna imkan vermektedir.

Ticari tereyağı yüzde 80-82 süt yağı, yüzde 16-17 su ve yağ dışındaki yüzde 1-2 süt katı maddeden oluşmaktadır.  (bazen bu kalan katı kısmı lor olarak da isimlendirilir). Tereyağları  yüzde 1 ila 2 oranlarında ilave edilen tuz içerebilir. Tuzsuz tereyağı genellikle “tatlı” tereyağı olarak adlandırılır. Bu, tuzlanabilen veya tuzlanamayan “tatlı krem” tereyağı ile karıştırılmamalıdır.  Azaltılmış yağ veya “hafif” tereyağı genellikle yaklaşık yüzde 40 içerir. Tereyağı ayrıca protein, kalsiyum ve fosfor (yaklaşık% 1.2) ve yağda çözünen A, D ve E vitaminlerine sahiptir ve bu maddeler tereyağını doğada eşsiz bir besin maddesi olarak bilinmesini sağlamaktadır.

Tereyağının eşsiz lezzetine katkıda bulunan 120’den fazla farklı bileşik olmasına rağmen, tereyağından elde edilen lezzetten sorumlu beş ana faktör şunlardır: yağ asitleri, laktonlar, metil ketonlar, diasetil ve dimetil sülfür.  Tereyağının yapısındaki bu elementler sütün hayvan metobalizmasındaki çeşitlilikten gelmektedir. Otço hayvanlarda daha geliştiği söylenen sindirim sistemleri tereyağının üretilmesinde önemli rol oynarlar.

Kimyasal olarak tereyağı yağı esas olarak bir trigliseritler karışımından meydana gelmektedir. Özellikle palmitik, oleik, miristik ve stearik asitler gibi yağ asitlerinden türetilenler tereyağının içerisindeki asitleri oluşturmaktadır.

Tereyağı yağının yağ asidi yapısı ve bileşimi, sütü  üreten hayvanın yediği yemlere ve diyetine göre değişmektedir.

Son Kullanılan Kelimeler