Coğrafi İşaretler Hakkında 757 Sayılı Kanun İmzalandı

Adalet Bakanlığının haberine göre, Cumhurbaşkanı 3 Mart günü “Coğrafi İşaretler Hakkında” 757 Sayılı Kanunu imzaladı.

Coğrafi işaret, bir malı belirli bir coğrafi bölge topraklarından çıkan (menşei) olarak tanımlayan bir işarettir. Adalet Bakanlığına bağlı Fikri Mülkiyet Ajansı, coğrafi işaretlerin yasal olarak korunması alanında yetkili devlet organı olarak belirlenmiştir. Bir coğrafi işaret ayrıca, belirli bir coğrafi bölgede bulunan ve kendi ürettiği malları işaretlemek için kullanan birkaç tüzel kişinin veya gerçek kişinin talebi üzerine tescil edilebilir.

Ayrıca, Özbekistan dışında daimi olarak ikamet eden gerçek kişiler ve yabancı tüzel kişiler, coğrafi işaretlerin tescili ve coğrafi işaret kullanma hakkı belgesi verilmesi konusunda çalışmaları, Ajans’a kayıtlı patent temsilcileri aracılığıyla yürütürler. Başvurunun resmi incelemesi, başvurunun Ajans’a sunulduğu tarihten itibaren 15 gün içinde gerçekleştirilir.

Başvuruda belirtilen işaretin incelemesi, başvurunun değerlendirilmek üzere kabulü hakkında karar verilmesinden itibaren 1 ay içinde yapılır. Devlet incelemesinin sonuçlarına dayanarak Ajans, coğrafi işaret veya coğrafi işaret kullanma hakkını, patent ücretinin ödendiğini teyit eden belgenin alındığı tarihten itibaren 3 iş günü içinde sicile kaydeder. Kanuna göre, coğrafi işaret kullanma hakkı belgesi, sahibinin coğrafi işareti belgede belirtilen mal türü için kullanma hakkını teyit eder.

Buna göre:

  • Sertifika, coğrafi işaret kullanma hakkı sicile tescil edildikten sonra 3 iş günü içerisinde acente tarafından düzenlenir;
  • Sertifika, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süreyle geçerlidir;
  • Coğrafi işaretlerin veya coğrafi işaret kullanma hakkının tescili için patent ücreti alınır;
  • Tüzel kişiler ve gerçek kişiler coğrafi işareti diğer ülkelerde tescil ettirme hakkına sahiptir.
  • Kanun, basında resmi olarak yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek. (Gazeta.uz)