2023 İlk Çeyreğinde Belçika’nın İhracat ve İthalatı Geriledi

Belçika Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Belçika’nın ihracatı %10,4 düşüşle 48,4 milyar Avro’ya, ithalatı %11,1 oranında azalarak 44,8 milyar Avro’ya gerilemiştir.

Üç aylık ortalama veriler itibariyle ise Ocak – Mart 2023 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat %3,1, ithalat %2,8 daralmış, 2023 yılı ilk çeyreği, pandeminin etkili olduğu 2020 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana negatif büyüme oranlarına sahip ilk çeyrek olmuştur. Diğer taraftan ilk çeyrek itibariyle dış ticarette görülen aşağı yönlü eğilim aylık bazda daha belirgindir. Ocak ayında henüz devam eden pozitif yıllık büyüme Mart ayında yerini çift haneli daralmaya bırakmıştır.

Dış ticaretteki gerilemede en fazla kimyasal ürünler ve mineral ürünler ticareti etkili olurken, daha sınırlı da olsa ana metaller, plastikler ve değerli  metaller ticaretinde de daralma yaşanmıştır. 2023 Ocak-Mart döneminde toplam ticaret büyümesine kimyasal ürünler ticaretinin ihracatta -3,2, ithalatta -3,8 yüzde puan katkısı olmuştur. Öte yandan söz konusu dönemde ulaşım araçları, makine ve gıda ürünleri ticaretinde pozitif büyüme görülmüş, ulaşım araçları ticaretinin ihracat ve ithalat büyümesine katkısı sırasıyla 2,5 ve 2,3 yüzde puan olmuştur. Mineral ürünler ithalat ve ihracatının değerindeki yıllık düşüşte, uluslararası fiyatların kademeli olarak Ukrayna’daki savaş öncesi seviyelerine geri dönmesi ile gerileyen fiyatlar etkili olurken, makine ve gıda ürünleri ticaret değerlerindeki büyüme söz konusu ürün gruplarının fiyatlarındaki artıştan etkilenmektedir. Kimyasal ürünler, plastikler ve ana metal sektörlerinde ithalat ve ihracat değerlerinin gerilemesi ile ulaşım araçları ithalat ve ihracatındaki artış ise fiyat ve hacim etkilerinin bileşiminden kaynaklanmaktadır.

2022 yılı Ocak-Mart döneminde 2,8 milyar Avro seviyesindeki dış ticaret fazlası, 2023 yılı aynı döneminde 2,3 milyar Avro’ya gerilemiştir.