Günlük Süt Satışı

Günlük satışı ile ilgili yapılan spekülasyonlar bugünlerde oldukça arttı. Bakanlığın yaptığı açıklamalar kafa karıştırıyor. Bakan Çelik açık ve net cevaplar vermiyor.  Bu da günlük süt satış ile ilgili tartışmaların devam etmesine neden oluyor.

satmak istiyorum demekle olmaz ;

Vatandaş günlük siparişi için en yakın ve uygun satıcıyı seçmek istiyor. Bu genellikle kapısına kadar getiren tatlı dilli hoş sohbetli köylü teyze. Süt satmak istiyorum diye sokaklara çıkan herkes başarılı olamaz. Bazısı 20 yıldır sokaklarda, ancak karnını doyuracak tatlı bir kazanç sağlayacak kadar müşteri edinebilmiş. Yani ben de süt satmak istiyorum demekle olmuyor.
toptan süt alan firmalar

Çiğ süt satış ruhsatı nasıl alınır ?

Çiğ süt satış ruhsatı diye bir belge yoktur. Sağlıklı süt üretildiğine ve bu sütü istenilen standartlarda saklandığına dair belgeler vardır.  İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin verdiği bu belgeler işletmenin sağlıklı bir süt üretiğininin belgesidir. Bu belgeler ile çiğ süt satışı yapılabilir. Ancak, bakanlığın yeni düzenlemeyle yönetmeliğe koyduğu kanun “ari” lik istemektedir. Bu başlı başına ayrı bir mevzudur ve Türkiye sadece 620 işletmede vardır.

Toptan süt satanlar satış yapabilecek mi ?

Köylüden, küçük işletmelerden ucuza süt toplayıp bunları çiğ olarak pazarlayan kişi veya kurumlar artık bu sütleri açık olarak günlük çiğ süt adı altında satamayacaklar. Sütün soğutulması, üretici çiftliğin ari olması vs. gibi somut gereklilikler var. Toplama sütün açıkta satılması kesinlikle yasaklandı. Bakanın açıkta bıraktığı konu sadece 3-5 ineği olan ve kendisi süt süt veya süt ürünleri satan köylü süt üreticisi teyzemiz. Toptan süt satanların işi zor..

Toptan ne olur ;

Toptan süt fiyatlarına konsey bazında 6 kuruşluk bir zam yapılmış olsa da uygulamada bunu hayata geçmeyeceği görülüyor. Çünkü süt ürünleri üreticisi krizde ve ürünlerini satamıyor. Komşu ve sınır ülkelerle olan problemler dolayısıyla süt ürünleri ihracatımız durmuş halde. Tekrar canlanması zaman alacak gibi görünüyor. Toptan da direkt olarak ihracat miktarlarına bağlı, yüksek hacimde gerçekleşecek ticaret toptan süt fiyatlarını da etkileceyecektir.

Toptan süt satışı azalıyor mu ?

Görünen o ki toptan süt satışı rakamları azalıyor. Süt ineklerinin kesime gönderildiği, Tekirdağ bölgesinde birçok süt çiftliğinin kapandığı haberleri piyasa dedikoduları arasında yer alıyor. Düşük fiyat ve süt piyasasındaki isteksiz talep toptan süt satışı üzerinde etkisini gösteriyor ve en bir yıl daha bu etki sürecek gibi görünüyor. Et ve süt kurumu ise ithal hayvan getirme çalışmalarına devam ediyor. Bu yıl daha ucuz maliyetli besilik hayvan getireceklerini söylüyorlar. Bugünlerde kurum ithalat taleplerini toplamaya başladı.

Çiğ süt satışı yasak mı ?

Bakan çiğ süt satışını sadece ari işletmeler tarafından yapılabileceğini söyledi. Ama aynı zamanda 3-5 ineği olan köylüye de dokunmayacak..  Bu köylü tuberkülozlu veya hastası olan ineğinin sütünü vatandaşa satabilecek. Tipik Türkiye, çiğ süt satışını yasaklayan kanun çıktı ama uygulanmayacak..

Aşağıda Bakan’ın açıklaması var gelin çiğ süt satışı yasak mı değil mi siz anlayın ..

Öte yandan ülkemizde 915 bin dolayında 10 baş ve altı aile işletmesi bulunuyor. Buralardaki süreçlerinde ciddi bir sorun görünmüyor. Var olan sorunlar için de İşletme Bazlı Danışmanlık sistemimizde yer alan veterinerlerimiz, her türlü eğitici ve bilgilendirici faaliyetlerde bulunacaklardır. Bu işletmelerimizin süt üretimlerinin önünde her hangi bir engel bulunmamaktadır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik;” Bakan olarak benim görevim ari süt miktarının çoğalmasını sağlamak. Sağlıklı süt üretimini  ne kadar artırırsak halkımız da o kadar çok sağlıklı süt tüketecek. Çiftliklerde arilik tüm ülke geneline yayılmalıdır.” dedi.

“Amaç birilerinin günlük süt satışını sağlamak değil , satışı yapılan sütün sağlıklı olmasını sağlamaktır. ” diyerek ekledi.

Bakanlığın yaptmış olduğu saptamalara göre süt üretimi yok ise et de  olmuyor. Günlük çiğ uzun bir süredir artmamıştı. Çiğ süt referans fiyatını litre başına 1 lira 15 kuruştan 1 lira 21 kuruşa çıkarılmasını sağlandı. 9 kuruşluk da devler desteği var, yani süt 1.3 TL ‘ye geliyor.  Üretici örgütleri aracılığıyla arz fazlası denilen sütü piyasadan alıp süt tozu yaptık. Süt tozunu ihraç ederek krizi önledik. Şimdi bir yandan Çin ile görüşmelerimizi sürdürürken bir yandan yurtdışına yönelik yardımlarımızda süt tozunu ekleyerek bu soruna kalıcı çözüm bulacağız.

CALISMA VE SOSYAL GUVENLIK BAKANI FARUK CELIK, CALISMA HAYATI VE EKONOMI MUHABIRLERI ILE BAKANLIK KONFERANS SALONUNDA SOHBET TOPLANTISI YAPTI. (ANADOLU AJANSI – MEHMET KAMAN) (20110726)

Sokakta günlük süt satışına yasak yok ;

Günlük çiğ süt satışı konusuna gelince bir tebliğ yayınlayalım ve tüketiciye sağlıklı süt sağlayalım diye bir çabanın içerisindeyiz. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü kriterlerine göre sağlıklı sütün belli koşulları var. Bir miligram sütte 100 binin altında bakteri ve somatik hücre sayısı 400 binin altında ise bu sağlıklı süt olarak adlandırılıyor. Bu koşullarda çiğ sütün tüketiciye zamanında ulaşması önemli.Bunun için sütün 0-4 derece tutulması gerekiyor. Hastalık taşımaması çok önemli.Bu koşullarda çiğ süt üreten 620 ari işletme var. Bu işletmelerin ürettiği toplam süt 1 milyon 300 bin ton. Toplamda 18.6 milyon ton süt üretimimiz var. Sanayiye giden süt miktarı 9 milyon ton. Ari işletmelerde üretilen miktar 1.3 milyon ton. Yani sanayiye gidenin dokuzda biri ari süt.

Bakan olarak benim görevim ari süt miktarını artırmak.Bunu ne kadar artırırsak o kadar daha çok sağlıklı süt tüketilecek. Çiğ süte bir talep var. Tüketici bunu almak istiyor. Bu sütü tüketiciye doğrudan satmak isteyen ari işletmeler var. Bizim yaptığımız tüketici talebi ile üreticinin sağlıklı süt arzını belli koşullarda buluşturmak. Yoksa, Fatma teyzenin üç beş ineği ile ürettiği sütü satmasına karışmıyoruz. Bunu yasaklama diye bir şey söz konusu değil. Kaldı ki, zaten bunu kontrol etmek bile çok mümkün değil.Amacımız sütte ari işletme sayısını artırmak.Ariliği ülke sathına yaygınlaştırmak.Bu sokak sütüne karşı bir uygulama değil. Derdimiz birilerinin sütünü satmak değil, sütün sağlıklı olmasını sağlamaktır. See more at:

Çiğ sütün son tüketiciye satışı, sağımdan itibaren 24 saat içinde yapılabilecek. Üretici tarafından, soğutma dışında hiçbir işlem uygulanmayacak. Çiğ süt tüketiciye tek kullanımlık malzemeden yapılmış ambalaj içinde veya tüketici tarafından verilen kaba konarak arz edilebilecek.” ifadesini kullandı.

Çelik yaptığı yazılı açıklamada, geçen günlerde çiğ sütün doğrudan arzına yönelik düzenlemenin detaylarını kamuoyu ile paylaştıklarını, ancak nihai amaç gözetilmeden ve konu tam anlaşılmadan bazı değerlendirmelerin yapıldığını gördüklerini belirtti.

Bakan Çelik açıklamasında şunları söyledi:

Bruselloz ve tüberkülozdan hayvanlarından elde edilen, bakteri sayısı Türk Gıda Kodeksinde belirlenen limitlerin altında olan, herhangi bir antibiyotik kalıntısı içermeyen, sağımdan hemen sonra 4oC’nin altına soğutulan ve nakil ile satış esnasında bu sıcaklıkta muhafaza edilerek tüketiciye ulaştırılan süt, sağlıklı ve güvenilir süttür.

• Bu durumda hangi şartlarda üretildiği, ne gibi araçlarla muhafaza edildiği, hangi ortam ve imkânlarla tüketiciye sunulduğu ve içinde neleri barındırdığı bilinmeden satışa sunulan hiçbir gıda ürünü güvenilir olamaz.

• Sağlıklı ve güvenilir çiğ sütü; bizzat üreticileri de doğrudan tüketiciye satabilir. Süt üreticilerinden süt alan yerel perakendeciler de tüketiciye satabilir.

• Dolayısıyla çiğ süt satışının yasaklanması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Yapmış olduğumuz düzenleme ile sütün sağımından bizzat tüketiciye ulaşıncaya kadar ki aşamalarının olması gereken kriterlerini belirledik.

• Bu düzenlemeyi yapmaktaki bir diğer amacımız ise ülkemizdeki orta ve büyük ölçekli süt işletmelerinin ari işletme hüviyetine kavuşmalarını teşviktir.

• Ülkemizdeki ari işletmelerden 1 milyon 300 bin ton çiğ süt elde ediliyor. Bu işletmeler genelde orta ve büyük ölçekte olanlar. Yapmış olduğumuz düzenleme ile bu işletmelerin tamamını ari işletme olmaya da teşvik ediyoruz.

• Öte yandan ülkemizde 915 bin dolayında 10 baş ve altı aile işletmesi bulunuyor. Buralardaki süreçlerinde ciddi bir sorun görünmüyor. Var olan sorunlar için de İşletme Bazlı Danışmanlık sistemimizde yer alan veterinerlerimiz, her türlü eğitici ve bilgilendirici faaliyetlerde bulunacaklardır. Bu işletmelerimizin süt üretimlerinin önünde her hangi bir engel bulunmamaktadır.

• Neticede biz her zaman üreticimizin ve tüketicimizin yanında olmayı sürdüreceğiz.

• Bir litre süt üretenin de bir ton süt üretenin de döktüğü alınteri bizim için kutsaldır, milli servettir.

• Tüketicilerimizin de sağlıklı ve güvenilir süte erişmelerini sağlamak asli görevlerimiz arasında olduğundan bu konuda üzerimize düşen vazifeleri yapmaya da devam edeceğiz.