Birşah Süt Ürünleri

Birşah Ürünleri Nerede Üretiliyor?

Market adına üretilen fason ürünlerin nerede üretildiğini bilmek için uzman olmaya gerek yok, etiketteki yazıları okuyup küçük bir araştıma yaptıktan sonra öğrenebilirsiniz.

Bu yazıda ufak bir araştırmayla A101’de satılan Birşah ve Milkten adlı markaların bazı ürünlerinin nereden geldiğini öğreneceğiz.

29.12.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nin 8. maddesinin 1. fıkrasının (ğ) bendine göre ambalajlanan her ürünün üzerinde üretimi yapan firmaların işletme kayıt numarası ya da onay numarası olmak zorundadır. Yoğurt, vb. ve süt ürünleri üreten firmaların onay numarası vardır.

Birşah’ın ( ürünü için) etiketindeki Onay Numarası TR26-0027 (Ekim 2016’da üretilmiş ürün için) olduğu görülüyor. Bu onay numarasını GGBS’de arattığınızda Pınar Mamülleri Sanayi A.Ş.’yi buluyoruz.

Yine aynı şirketin İzmir’deki fabrikasında da (TR35-0069) Milkten’in bazı ürünleri üretilmektedir.

Market ürünleri fason da olsa üretici firma kendi ürettiği ürünle aynı kalitede fason ürün üretebilir. Çünkü üretim proseslerinde (aşamalarında) farklılık yapılırsa üretici firmanın maliyetlerinde artış görülür ve bu durum üreticinin kâr edememesine neden olur.

Ancak şunu da unutmamak gerekir; market ürünlerini her zaman aynı üretici üretmeyebilir. Yapılan anlaşmaların bitmesinden sonra market başka bir üreticiyle aynı marka ile ürün satabilir. Bundan dolayı tüketicinin etiket okuma konusunda biraz daha dikkat etmesi gerekir.

Şunu da eklemeden geçmeyelim: Ocak 2015’te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı “taklit ve tağşiş” duyurusunda Birşah markalı ama Birecik Ak Gıda Ürün. Nak. İnş. Teks. San. ve Tic. Ltd. Şti./Şanlıurfa adlı firmanın ürettiği 25.05.2014 son kullanma tarihli yoğurtlarda bitkisel yağ bulunduğu açıklanmıştı.

Güncelleme – 02.11.2016:

Birşah markalı ürünler bölgesel farklılıklardan dolayı üretim yerleri farklı olabilir. Örneğin Ekim 2016 üretimli Birşah UHT Sütü’nün üreten firma 39-0021 onay kodlu Danone Tikveşli Gıda Ve İçecek San. Ve Tic. A.Ş.-Kırklareli‘dir. Aynı marka ve aylarda farklı üretim yerleri görülmesi mümkündür.

Bu ürünlerden uzak durun!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıkladı
07 Ocak 2015 Çarşamba, 21:38:53 Güncelleme: 08 Ocak 2015 Perşembe, 03:14:13
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 39 parti ürün ile içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 6 parti ürünü kamuoyu ile paylaştı.

Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları, Bakanlığın internet sitesinde açıklandı.

Açıklamaya göre, Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminin kurulması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi gibi çalışmalar neticesinde, 2014 yılı sonu itibariyle yaklaşık 600 bin denetim gerçekleştirildi.

İLAÇ ETKEN MADDESİ TESPİT EDİLDİ

Resmi kontroller sonucunda zaman zaman çok düşük miktarda da olsa 2014 sonu itibariyle yaklaşık 600 bin denetim sonucu 155 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığı, 40 parti üründe ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesinin yer aldığı tespit edildi.

Bugün birinci grupta yer alan taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak toplam 39 parti ürün açıklandı. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 13 bin 304 lira idari para cezası uygulanarak, bu ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi.

İkinci grupta bulunan, kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 6 parti ürün listede yer aldı. Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilecek.

Ayrıca söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kasap köfte, lahmacun, sucuk, döner, peynir, kaymak, tereyağı, yoğurt, çikolata, bitkisel yağ ve benzeri ürünlerin üretiminde taklit ve tağşiş yapan işletmeler ve ürünlerini açıkladı.

Bakanlığın internet sitesindeki duyuruya göre, taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen gıda işletmeleri ile ürünlerinin parti/seri numaraları şöyle:
Birecik Ak Gıda Ürün. Nak.İnş. Teks. San. ve Tic. Ltd.

Şti./Şanlıurfa

 

-*-*-

Birşah Yoğurt Kutusu Hava Yapıp Şişiyor.

2 seferdir A101 den aldığım Birşah yoğurt ertesi gün hava yapmış şişmiş bir şekilde buluyorum dolabımda. İçini açtığımda havası gidiyor ama tadı ekşimiş oluyor. 1 günde nasıl oluyor da bozuluyor.

Birşah Ekşi Acı Yoğurt.

İzmir Karabağlar Bahçelievler şubesi A 101 ‘den almış olduğum 1.50 kg lik yoğurt acı ve ekşi çıktı onu çöpe attım ikinci defa aynı yoğurttan aldım oda aynı sekide çıktı ve onu da atmakla geri vermek arasında kararsız kaldım sürekli aldığım bu ürünün son olarak bu şekilde görmek beni çok üzdü.

Birşah Yoğurt Çok Sulu.

A101’den almış olduğum 500 gr yoğurt sulu çıktı. Son kullanma tarihine 10 gün var daha.
08 Şubat Faruk D. profil resmiFaruk D. 673
Birşah Meyveli Yoğurtta Saç Çıktı!

1 Şubat 2017 Çarşamba günü A101 ‘den aldığım “Bırşah” markalı meyveli (çilek) yoğurttan neredeyse 30-35 cm’lik bir saç teli çıktı. Bekar bir erkek olarak evimde tek yaşıyorum. Saçlarımı da hayatımda hiç uzatmad…
03 Şubat Oğuz B. profil resmiOğuz B. 881
Birşah Yoğurdun İçinden Kırık Cam Parçası Çıktı!

Birşah yoğurt yetkililerine sesleniyorum! Severek tükettiğim ‘Birşah’ marka yoğurdun içinden cam parçası çıktı. Yoğurdu kaşığımla ağzıma götürdüğümde dilimde acı hissettim. Elimi ağzıma attığımda dilime saplanm…
18 Ocak Elif B. profil resmiElif B. 1.053

 

Birşah Aldığım Yoğuttan Kıl Çıktı!

02.01.2017 tarihinde aldığım Birşah yoğurttan kıl çıktı. İsterseniz fotoğrafını da gönderebilirim!
05 Ocak Kübra A. profil resmiKübra A. 1.242
Birşah Kolonya Tadında!

2017 son kullanma tarihi olan A101’den aldığım Birşah yağlı sütü açtığımda görünüşte bir şey olmamasına rağmen tadı kolonya gibi çıktı, böyle bir şey ilk defa başıma geldi bir daha almayacağım dikkatli olun lütfen.
20 Aralık 2016 Bahriye D. profil resmiBahriye D. 1.527
Birşah Süt Bozuk Çıktı!

A101 ‘den aldığım Birşah markalı yarım çok sulu çıktı. Kapağını açmakta zorlandım, bıçakla zar zor açtığımız sütün tadınında değiştiğini fark ettim.
24 Kasım 2016 Emine B. profil resmiEmine B. 1.931
Birşah Meyveli Yoğurttan Böcek Çıktı…

A101 aldığım böğürtlen meyveli yoğurttan böcek çıktı. Tüketici haklarına başvuracağım kusmaktan bir hal oldum!
31 Ekim 2016 Kudret B. profil resmiKudret B. 2.045
Birşah Küflü Yoğurt…

Bugün almış olduğum Birşah süzme yoğurt ürününün son kullanma tarihine daha olmasına rağmen yoğurdu açınca kapalı ürünün küflü olduğunu gördüm. Kapalı ve son kullanma tarihi geçmemiş ürün küflü çıktı. Ürünlerde koşulları gözden geçirilmeli. Gözden kaçabilecek bir…
27 Eylül 2016 Özge Ö. profil resmiÖzge Ö. 2.384
Birşah Süzme Yoğurt Bozuldu.

Birşah’ın süzme yoğurdunu aldım eve geldim bir kaşık kullanıp ağzını kapattım 2 gün sonra kullanmak için açtığımda yoğurt bozulmuş baloncuklar olmuştu. Üstündeki son kullanma tarihine daha çok vardı. Üzerinde yazan +4 derce ile +6 derece arasında saklayınız uyarısına da…
17 Ağustos 2016 Gül A. profil resmiGül A. 2.617

Bırşah Geri Ödeme Yapılmıyor!

17.03.2016 tarihinde yapmış olduğumuz daire komisyon akdine istinaden, İçerenköy Alan aldı Caddesi adresindeki meskenin satışının 01.04.2016 tarihinde gerçekleşmesi gerekmekte idi. Ancak sözleşmede belirtilen tarihlerde mülk sahibi hacizli malın haczini kaldıramadığı iç…
10 Ağustos 2016 Yildiz C. profil resmiYildiz C. 2.741
Birşah Meyveli Yoğurttan Kıl Çıktı!

Umarım dikkate alınır. 04.07.16 tarihli orman meyveli yoğurttan beyaz bir kıl çıktı. Ben gıda teknikeriyim süt fabrikasında çalıştım ortamı iyi biliyorum personel kontrollerini ve hijyen kurallarını dikkate alı…
06 Haziran 2016 Seda Öcek E. profil resmiSeda Öcek E. 2.502
Birşah Tava Yoğurdun İçerisindeki Ölmüş Sinek!

Bu ne terbiyesizliktir ayıp değil mi? Türkiye’nin tüm noktalarına ulaşabilen bir firma kalite kontrolü yapmadan mı dağıtım yapmakta! Ürünün görselleri mevcut ve sizi dava edeceğim insanlarla böyle yaparak dalga…
20 Nisan 2016 Baris İ. profil resmiBaris İ. 2.775
Birşah Bozuk Süt.

Dün almış olduğum süt tadı değişik çıktı, biraz kaynattım bozulduğunu gördüm, son kullanma tarihi Haziran olmasına rağmen süt nasıl bozuk olur?

Marketlerin kedi adı altında ürettikleri sütleri incelemeye devam ediyoruz. Bu yazımızda A101 Marketlerde Birşah adı ile müşterilere sunulan sütü inceliyoruz. Daha önce Migros’un kendi adı altında raflarda pazarladığı Migros Süt’ü incelemiş ve üreticisinin Sek olduğunu görmüştük.

A101 Birşah Süt’ün Üreticisi Kim?

A101 raflarında yüksek satış rakamlarına ulaşan Birşah Süt’ün üreticisi 2002 yılında kurulmuş olan ve sektörde 12 yıllık bir tecrübeye sahip olan (yeni sayılabilecek) Meysüt’tür. Meysüt’ün sitesini incelediğimizde üretim tesislerinin fotoğraflarını sergiledikleri görünmektedir.Buda ilk intiba olarak temiz bir ortamın olduğunu insanda uyandırıyor. Tabii ki hijyen ortamının iyi olmasının yanında üretilen sütün, pastörizasyon işlemine tabii tutulurken içindeki yararlı maddelerin kaybetmemesi de oldukça önemlidir.

Bu konu hakkında site bulunan açıklama şu şekildedir.

Meysüt A.Ş’ nin hammaddesini oluşturan taze süt; İç Anadolu Bölgesinin sütlerinden ve yaklaşık 12.000’i aşkın müstahsilden akşam ve sabah ayrı ayrı olmak üzere günde iki kez toplanıp, veteriner hekimler tarafından gerekli kontrolleri yapılarak, geciktirilmeden toplama merkezlerine ulaştırılmaktadır. Çok kısa bir süre içerisinde +4 C’ ye soğutulan sütler, termos kasalı tankerlerle fabrikaya taşınmakta, sağımı takiben 24 saat içerisinde de ürünlere dönüştürülmektedir.
Doğallık ilkesinden asla taviz verilmeyen Meysüt A.Ş ürünlerinde, gıda mühendisi ve süt teknologları tarafından süt alımdan başlayarak üretimin her aşaması denetlenmekte ve hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Dolayısıyla Türk insanının özellikle aradığı taze, temiz ve kaliteli ürünleri, doğal lezzetiyle sunmaktadır.
Toplanan SÜTLER, 24SAAT içerisinde ÜRÜNE dönüştürülmektedir.
Taze sütün doğasında bulunan vitamin ve mineraller uluslararası normlarda yapılan pastörizasyon işlemi ile korunur ve UHT Tekniği ile 135-140 C’ de yüksek teknolojiye sahip üretim tesislerinde doğallığı bozulmadan ürüne işlenir. Bu bilinçle, yeterli ve dengeli beslenme için her yaşta tüketilmesi gereken korunmuş olarak üretilir.

Son Kullanılan Kelimeler